Szczegółowy opis

Mąka orkiszowa typ 550 Wirtas

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 10 dni
Cena: 15,00 zł 15.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

 

 Ekologiczna Mąka Orkiszowa

odmiana Wirtas

typ 550

Orkisz to najstarszy gatunek pszenicy. Uprawiany był już w starożytności, znany ze swoich wyjątkowych właściwości odżywczych.

Nasz Orkisz jest uprawiany w naszym ekologicznym gospodarstwie na czystych żuławskich polach, których od 2009r nie traktujemy żadną chemią. Zbierany z nienaruszoną łupiną, która chroni mocno jądro ziarna przed wszelkimi zanieczyszczeniami. Zachowując tym samym jego wysokowartościową wartość odżywczą.

Orkisz posiada właściwości krwiotwórcze, budujące mięśnie i rozweselające. Jest naturalnym środkiem znakomicie poprawiającym nastrój. Pomocny podczas zmęczenia, zapobiega zmniejszeniu wydolności organizmu. Może być stosowany przy alergiach, zaburzeniach przemiany wapnia, problemach z układem krążenia, przy wzmożonej podatności na infekcje. Obniża poziom cholesterolu we krwi. Produkty orkiszowe poprawiają motorykę przewodu pokarmowego ze względu na duże ilości błonnika.

Typ 550 to mąka najjaśniejsza. Jasną mąkę wytwarza się poprzez mielenie i przesiewanie cząstek łupin. Różnica polega więc na zawartości błonnika. Im jaśniejsza mąka, tym mniejsza zawartość zewnętrznych warstw ziarna. Mąka pełnoziarnista składa się z całego ziarna, typ 550 prawie tylko z bielma.

nasza mąka jest mielona bezpośrednio u nas w gospodarstwie w drewnianym młynie na kamiennych żarnach przez nas. Mamy więc 100% pewności, że nie zawiera żadnych dodatków jakie spotkane są w przemysłowych młynach, takich jak: gips, wybielacze, konserwanty, spulchniacze i inne środki chemiczne żeby  wszelkie stworzonka uciekały od niej z daleka. Nasza mąka jest czysta i zdrowa, Zalecamy przesypanie jej w domu do szczelnego  naczynia po otwarciu torebki 

SKŁAD: 100% mąki orkiszowej  Mąka orkiszowa w swoim składzie zawiera wiele aminokwasów, witamin (tj. fosfor, wapń, magnez, potas, sód, żelazo), węglowodanów, błonnika, białka i gluten.

Biała mąka otrzymana z mieszanki prastarych odmian orkiszu jest niezwykle delikatna w smaku i strukturze dlatego doskonale nadaje się np. do biszkoptów i innych ciast, kisieli i wielu innych deserów, czy do stosowania w kuchni dla dzieci. Można ją też mieszać z ciemniejszą mąką.

Mąka ta wykorzystywana jest do: - ciast naleśnikowych; - ciast na pizzę; - ciast, ciasteczek; - chlebów, bułek; - pierogów; - kleików; - zagęszczania sosów itp. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Produkt zawiera gluten.

Do grupy polecanej przez św. Hildegardę należą tylko: Schwabenkorn,Wirtas, Steiners , Frankenkorn (Altgold x Rouquin), Oberkulmer Rotkorn, Ostro.

 *Im grubszy przemiał, tym więcej zachowanych wartości odżywczych, zawartych w łusce ziarna.

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl