Mąka z płaskurki typ 650
Opis
Mąka z płaskurki
typ 650
Ziarno płaskurki jakie sami w ekologiczny sposób uprawiamy na żuławskiej ziemi, na miejscu odplewiamy, oczyszczamy i mielimy w drewnianym młynie żarnowym. Nie zawiera niczego poza czystym zmielonym ziarnem przesianym na sitach. Nie wybielamy mąki ani nie dodajemy żadnych konserwantów, polepszaczy, spulchniaczy czy wypełniaczy. Nie zawiera żadnych środków, które w przemysłowych młynach są dodawana by wypieki na nich szybko i łato rosły. Co powoduje, że pieczywo wypiekane na nich staje się raczej zapychająco trującym substytutem żywności.
Wypieki na naszych mąkach wymagają jak dawniej czasu, miłości i cierpliwości, a na pewno zapewniają zdrowy posiłek dla ciała i ducha.
Możesz z niech przygotować : chleby, ciasta, placki, nany, podpłomyki, naleśniki, makarony
Mąka z płaskurki jest bogata w wapń i fosfor, witaminę E, B1 i PP oraz kwas pantotenowy
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna 1376 kJ/356 kcal
Białko:16,6 g
Gluten mokry 37
Wodochłonność 62,4
Błonnik:9,6 g
Węglowodany:58 g
Cukry:0,9 g
Tłuszcze:2,5 g
nasycone tłuszcze:0,7 g
sól:<0,01 g
Właściwości :
Chroni układ krwionośny i minimalizuje ryzyko zachorowania na cukrzycę. Wspomaga krążenie, zwiększa odporność i ma zbawienny wpływ na układ pokarmowy. Płaskurka łagodzi migreny, wspomaga odchudzanie i leczenie anemii, dodaje energii i jest mniej alergiczna niż tradycyjne gatunki. Chroni przed chorobami serca i spowalnia procesy starzenia komórek. Regularne stosowanie może chronić przed nowotworami układu pokarmowego. Polecana jest weganom, kobietom karmiącym, osobom na diecie, sportowym i wszystkim, którym zależy na prowadzeniu zdrowego trybu życia.
Zastosowanie:
Można z niej przygotować chleb, ciasto czy makarony. Ze względu na dużą zawartość błonnika doskonale sprawdza się zwłaszcza w produkcji makaronów. Mąka z płaskurki doskonale nadaje się do wypieków herbatników i ciastek oraz przygotowywania pełnowartościowych śniadań
Chcesz wiedzieć więcej ?
Pszenica płaskurka jest jedną z najstarszych odmian, a jej uprawa rozpoczęła się Bliskim Wschodzie niemal 10 tysięcy lat temu. Stanowiła główny plon pól uprawnych w czasach biblijnych i opisywano ją hebrajskim słowem kussemeţ. Płaskurka jest odporna na niedogodności klimatyczne i szkodniki, dlatego nie wymaga stosowania nawozów sztucznych i pestycydów. Twarda łuska ziaren chroni je przed zanieczyszczeniami. Pszenica płaskurka jest produktem zdrowym i ekologicznym. Mąka z ziaren płaskurki zawiera dużo więcej prozdrowotnego błonnika niż tradycyjna pszenica zwyczajna. Charakteryzuje się dużą zawartością białka i β-glukanów, które redukują cholesterol we krwi i równoważą poziom glukozy. Z tego względu płaskurka chroni układ krwionośny i minimalizuje ryzyko zachorowania na cukrzycę. Wspomaga krążenie, zwiększa odporność i ma zbawienny wpływ na układ pokarmowy. Ziarna płaskurki kryją w sobie dużą dawkę białka oraz cennych składników mineralnych, zwłaszcza magnezu (jego niedobór objawia się permanentnym zmęczeniem, pogorszeniem nastroju, zaburzeniami rytmu serca czy zwiększoną łamliwością włosów i paznokci) oraz cynku (wzmacnia odporność, wpływa na prawidłowy rozwój i regenerację tkanek oraz pracę układu rozrodczego). Zboże jest bogatym źródłem witamin z grupy B – w porównaniu do pszenicy zwyczajnej dostarcza np. kilka razy więcej ryboflawiny (wit. B2), uczestniczącej w metabolizmie serotoniny i dopaminy, czyli neuroprzekaźników odpowiedzialnych za nasze samopoczucie. Płaskurka zawiera także więcej luteiny – barwnika, który chroni oczy przed zaćmą czy zwyrodnieniem plamki żółtej i filtruje szkodliwe dla wzroku "światło niebieskie", pomaga też zapobiegać chorobom układu krążenia oraz nowotworom. Produkty z płaskurki wyróżniają się wyjątkowymi walorami smakowymi. Ciasto z płaskurki charakteryzuje się specyficznym, miodowym zapachem i lekko orzechowym posmakiem. Mało kto wie, że ziarna płaskurki bywają również wykorzystywane do produkcji piwa, przede wszystkim w regionie Bawarii. Mąkę płaskurkę można również łączyć z orkiszem i mąką żytnią i w ten sposób przygotowywać chleb mieszany. Pamiętajmy, że ciasto z płaskurki nie lubi intensywnego ugniatania, potrzebuje większej ilości wody i należy wykonać je na zakwasie orkiszowym.
Płaskurka a gluten
W obecnych czasach coraz więcej osób dotyka schorzenie, które wpływa na dość duże ograniczenie w produktach spożywczych. Chorobą tą jest celiakia, która polega na nietolerancji białka – glutenu, znajdującego się w zbożach tj. żyto, pszenica, jęczmień czy owies. Płaskurka podobnie jak każdy inny gatunek pszenicy w swym składzie zawiera gluten. Badania przeprowadzone na tym surowcu dowodzą jednak, iż jest ona dobrze tolerowana przez osoby cierpiące na celiakię. Prawdopodobnie ma to związek z budową zboża, gdyż nie stanowi ono hybrydy oraz wykazuje czystość chromosomową. Dodatkowo jest znacznie bardziej lekkostrawna, a białko o wiele lepiej przyswajalne przez organizm. Odnotowany w niej rodzaj glutenu znacznie rzadziej wywołuje nietolerancję niż obecne w pozostałych ziarnach.
Zofia
Dziękuję. Jestem mega zadowolona. Natura w całym calu. Bardzo dziękuję za prezenty. Balsam do ciała mega, cudownie pachnący - po prostu urzekł mnie. Już wiem co zamówię na prezent dla synowej i córki. Mydło, zapachem przypomina mi czasy gdy prałam pieluszki córki. Nie mogłam prać w proszku bo miała uczulenie. Kiedyś mydła, szare mydła, miały inny zapach. Wasze mydło wzbogacone dodatkowymi aromatami po prostu przerzuciło mnie w lata najcudowniejsze. Powtórzę, jestem mega usatysfakcjonowana samymi gratisami a co dopiero gdy upiekę chleb i usłyszę opinię syna po zastosowaniu olejku do brody