Mikstura Mocy- Miód z kurkumą, imbirem i cayenne
Opis
Mikstura Mocy
miód lipowy z kurkumą, imbirem i pieprzem cayenne
Nasz miód lipowy z dodatkiem kurkumy, imbiru i pieprzu cayenne. Rozgrzewający, przepięknie złoty miód - idealna propozycja dla fanów niezwykłych połączeń smakowych. Słodycz kremowego miodu perfekcyjnie równoważy się tutaj z ostrością pieprzu cayenne, a szczypta kurkumy i imbiru nadaje orientalnego posmaku. Dodaj łyżeczkę do kubka ciepłego mleka lub herbaty (pamiętaj, aby temperatura płynu nie przekraczała 40 stopni) i rozkoszuj się rozgrzewającym, wspomagającym odporność napojem! Idealny do zrobienia "złotego mleka" czy też lemoniady.
Mikstura skrywa w sobie bogactwo naturalnych składników, z których dobroczynnych właściwości korzystali już nasi rodzice i dziadkowie. Imbir znany jest ze swojego działania przeciwwirusowego, przeciwbakteryjnego i przeciwzapalnego. Jest także niezawodny przy mdłościach. Odporność pomoże Ci wzmocnić również cytryna, stanowiąca świetne źródło witaminy C. Miodową Miksturę nieprzypadkowo uzupełnia kurkuma, której wyjątkowe cechy są znane w najróżniejszych zakątkach świata. Przyprawa posiada działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Podstawą Mikstury jest miód lipowy pochodzący z naszej rodzinnej pasieki. Mikstura Mocy jest nie tylko niezwykle zdrowym, ale i pysznym produktem.
To prosty i smaczny sposób na wzmocnienie swojej odporności i pozbycie się przykrych dolegliwości.
Co daje połączenie tych składników ?
Połączenie imbiru, kurkumy i pieprzu cayenne tworzy detox, napój który wspiera proces oczyszczania organizmu i chroni najważniejsze funkcje naszego organizmu.Połączenie imbiru, kurkumy i pieprzu cayenne tworzy uzdrawiający napój, który ma właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Pozwala on bowiem oczyścić układ limfatyczny, wzmocnić układ odpornościowy, a także przyspiesza metabolizm. Imbir Imbir jest aromatycznym korzeniem, który charakteryzuje się ostrym smakiem i zapachem. Jest on stosowany od wieków w kuchniach na całym świecie oraz w medycynie.
Jak możesz go używać?
- naturalne słodzenie herbat i napojów,
- dodatek do płatków owsianych i omletów,
- dodatek do sosów i marynat,
- jako pasta do pieczywa.
- do przygotowania znanego Złotego Mleka Inków- dodaj łyżkę lub dwie do ciepłego mleka razem z łyżką masła.
- do przygotowania pysznej lemoniady, dodaj łyżkę lub dwie zalej wodą i dodaj sok z cytryny - gotowe
Chcesz wiedzieć więcej o składnikach ?
Imbir- jest aromatycznym korzeniem, który charakteryzuje się ostrym smakiem i zapachem. Jest on stosowany od wieków w kuchniach na całym świecie oraz w medycynie. est to składnik powszechnie używany w chińskiej medycynie, ale także w innych kulturach, głównie ze względu na swoją wartość odżywczą. Imbir jest bowiem bogaty w tłuszcze, witaminy, minerały i kluczowe aminokwasy, które zapobiegają chorobom i wzmacniają Twój układ odpornościowy. Gingerol, składnik aktywny występujący w imbirze, jest odpowiedzialny za jego ostry smak. Posiada on również właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe, które zmniejszają objawy związane z bólem stawów oraz problemy z układem oddechowym i trawiennym. Imbir jest także źródłem Witamin z grupy B i witaminy C Minerałów (wapnia, glinu, fosforu, chromu) Kwasu asparaginowego Tryptofanu Flawonoidów Karotenów
Kurkuma- jest przyprawą pochodzącą z rośliny zwanej Curcuma longa należącej do rodziny Zingiberaceae. Jej przeciwzapalne, przeciwutleniające oraz detoksykujące właściwości są wykorzystywane do oczyszczania wątroby, układu krwionośnego i innych ważnych dla Twojego zdrowia organów. Natomiast kurkumina, aktywny składnik zawarty w kurkumie, przeciwdziała chorobom zapalnym oraz zaburzeniom sercowo-naczyniowym, które nieleczone mogą obniżyć jakość Twojego życia. Kurkuma jest także ważna dla zdrowia mózgu. Przeciwdziała ona bowiem odkładaniu się płytki zwanej amyloid, która może powodować demencję lub chorobę Alzheimera. Napój przygotowany z kurkumy jest polecany osobom, które chcą przyspieszyć swój metabolizm, zwalczyć artretyzm i zapobiec oznakom przedwczesnego starzenia się.
Cayenne- Pieprz cayenne jest przyprawą używaną na całym świecie w celach zdrowotnych oraz kulinarnych. Charakteryzuje się wysoką zawartością kapsaicyny, substancji, która nie tylko dodaje smaku potrawom, ale także działa przeciwutleniająco, przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Pieprz cayenne jest świetnym źródłem witamin B, C, E i K oraz wapnia i potasu. Obecnie stosowany jest także jako składnik maści i kremów, ponieważ działa przeciwbólowo, niwelując ból i zmniejszając opuchliznę. Właściwości detoksykujące pieprzu cayenne poprawiają cyrkulację krwi i przyspieszają pracę układu limfatycznego i trawiennego.
Miód lipowy -warto wyróżnić przede wszystkim działanie: przeciwbakteryjne, wykrztuśne, napotne, a także przeciwgorączkowe. Może działać uspokajająco i lekko nasennie. W praktyce działa przeciwkaszlowo, rozgrzewająco, kojąco, regulująco na ciśnienie tętnicze krwi. Pod względem składu chemicznego, miód lipowy zawiera wiele cennych substancji, takich jak kwasy organiczne, enzymy, aminokwasy oraz mikroelementy. Ma on bardzo silne działanie bakteriobójcze i antywirusowe. Miód lipowy właściwości te zawdzięcza dużej zawartości inhibiny, lizozymu i apidycyny. Są to enzymy bakteriobójcze i antywirusowe, które odpowiadają za silne właściwości antybiotyczne miodu lipowego. Ta popularna odmiana miodu zawiera także wiele flawonoidów i polifenoli, które działają jako przeciwutleniacze i pomagają w walce z chorobami cywilizacyjnymi. Innymi składnikami miodu lipowego są witaminy, takie jak witamina C, B1, B2, B6 i PP, a także wapń, magnez i potas. Ze względu na swoje bogactwo składników odżywczych, miód lipowy uważany jest za jeden z najcenniejszych superfoods.