
Miód wielokwoatowy





Opis
Miód wielokwoatowy
450 gr
Miód wielokwiatowy to miód zawierający mieszankę pyłków wszelakich ziół i drzew owocowych jakie w naszej okolicy rosną, łącznie z lawendami, delikatny ale i aromatyczny. W naszej pasiece zaczynamy wybierać go w środku sezonu. Z każdego ula miód zbieramy w ramkach. Następnie odwirowujemy go, a później na bieżąco rozlewamy prosto do słoików . Nasz miód pochodzi z wielu ziół i owocowych drzew oraz krzewów które licznie okalają nasze żuławskie siedlisko
Klarowny miód o bursztynowej barwie, łagodnym smaku oraz wyraźnym aromacie .
Drobnoziarnisty miód wielokwiatowy o wyrazistym kwiatowym, słodkim smaku i aromacie. Kolor i smak miodu wielokwiatowego może się różnić w zależności od pory zbiorów oraz kwiatów kwitnących w danej okolicy.
Właściwości miodu wielokwiatowego:
pod względem składu chemicznego cechuje go duża różnorodność polecany w chorobach alergicznych dróg oddechowych, jak astma oskrzelowa atopowa (alergenna) lub katar sienny zawarte z miodzie wielokwiatowym cukry proste (glukoza i fruktoza), dzięki łatwej przyswajalności przez organizm, stanowią cenne źródło energii dla mięśnia sercowego w chorobach serca i naczyń stanowi także cenny produkt odżywczy i odnawiający w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego organizmu spożywany regularnie wzmacnia odporność Różnorodność miodu wielokwiatowego Miód wielokwiatowy może się różnić kolorem i smakiem w zależności od pożytków występujących w okolicach danej pasieki. Posiadamy kilkadziesiąt pasiek, dlatego nawet w tym samym sezonie miód wielokwiatowy może być bardzo różny: od bardzo jasnego po ciemnożółty kolor. Naturalny miód nigdy nie będzie powtarzalny.
Naturalny miód pszczeli ulega krystalizacji. proces ten może zachodzić od kilku dni po zlaniu, aż do roku. Skrystalizowany miód możesz przywrócić do postaci płynnej podgrzewając go do 40 stopni, nigdy nie przekraczaj tej temperatury by nie utracić drogocennych właściwości. Miód przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.
Do czego wykorzystywać miód rzepakowy :
✔️ Składnik domowych syropów.
✔️ Do napoju izotonicznego (miód, sok z cytryny, szczypta soli).
✔️ Do kanapek (wyśmienicie smakuje z twarożkiem lub serkiem wiejskim).
✔️ Naturalny słodzik do napojów.
✔️ Zdrowa alternatywa cukru w wypiekach (warto wykorzystać go do pieczenia piernika).
✔️ Składnik „mikstury na odporność” (odstana przez noc woda z miodem i cytryną). /span>