Miód lipowy
Opis
Miód lipowy
450 gr
Miód lipowy to delikatny miód , najlpszy na przeziębienia. W naszej pasiece zaczynamy wybierać go pod koniec sezonu, ktĻru kończymy dość wcześnie by nasze pszczoły nie głodowały zimą i nie musiały być dokarmiane jeśli nie będzie takiej potrzeby. Z każdego ula miód zbieramy w ramkach. Następnie odwirowujemy go, a później na bieżąco rozlewamy prosto do słoików . Nasz miód pochodzi z lip które licznie okalają nasze żuławskie siedlisko
Klarowny miód lipowy o bursztynowej barwie, łagodnym smaku oraz wyraźnym aromacie kwiatu lipy .
lDrobnoziarnisty miód z nektaru kwiatu lipy o charakterystycznym piekącym smaku oraz silnym aromacie kwiatu lipy. Miód może się różnić barwą, w zależności od ilości spadzi, od jasno pomarańczowej po bursztynową.
Właściwości miodu lipowego:
uważany jest za najlepszy środek w walce z przeziębieniem i grypą działa napotnie, przeciwgorączkowo, przeciwskurczowo, przeciwkaszlowo i wykrztuśnie działa uspokajająco łagodzi stres i bezsenność obniża ciśnienie krwi wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli i płuc wykazuje wysoką aktywność antybakteryjną oddziałuje przeciwzapalnie
Naturalny miód pszczeli ulega krystalizacji. proces ten może zachodzić od kilku dni po zlaniu, aż do roku. Skrystalizowany miód możesz przywrócić do postaci płynnej podgrzewając go do 40 stopni, nigdy nie przekraczaj tej temperatury by nie utracić drogocennych właściwości. Miód przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.
Do czego wykorzystywać miód rzepakowy :
✔️ Składnik domowych syropów.
✔️ Do napoju izotonicznego (miód, sok z cytryny, szczypta soli).
✔️ Do kanapek (wyśmienicie smakuje z twarożkiem lub serkiem wiejskim).
✔️ Naturalny słodzik do napojów.
✔️ Zdrowa alternatywa cukru w wypiekach (warto wykorzystać go do pieczenia piernika).
✔️ Składnik „mikstury na odporność” (odstana przez noc woda z miodem i cytryną). /span>