Chleb orkiszowy z płaskurki i orzechami
Opis
Orzechowy chleb
z orkiszu i płaskurki na zakwasie
600 gr
Z ekologicznej mąki orkiszowej i z płaskurki oraz orzechów włoskich powstają chleby na zakwasie.
Powolnie garowane, z dużym nawodnieniem, co powoduję że są pięknie wyrośnięte, z wilgotnym miąższem i chrupiącą skórką, Dodatek orzechów włoskich z naszego sadu świetnie się komponuje z płaskurką.
Skałd: ekologiczna mąka orkiszowa i a płaskurki , zakwas, woda, orzech włoski sól
Właściwości:
Wspomaga krążenie, zwiększa odporność i ma zbawienny wpływ na układ pokarmowy. Mąka z płaskurki jest bogata w wapń i fosfor, witaminę E, B1 i PP oraz kwas pantotenowy. Płaskurka łagodzi migreny, wspomaga odchudzanie i leczenie anemii, dodaje energii i jest mniej alergiczna niż tradycyjne gatunki.
Płaskurka, czyli starsza siostra orkiszu, jest gatunkiem pszenicy, który w naszym kraju nadal stanowi rarytas. Jako pierwsi jej wartości poznali mieszkańcy starożytnej Mezopotamii. Zboże płaskurka, poza tym, że kryje w sobie moc białka, minerałów i antyoksydantów, jest wolne od chemii i zanieczyszczeń. Uprawia się je wyłącznie ekologicznie, tradycyjnymi metodami. Chleb wypiekany z płaskurki ma piękny zapach i wspaniały lekko orzechowy smak, który docenią wszyscy koneserzy zdrowego pieczywa.
Orzech włoski ma zastosowanie bakteriobójcze, działa na paciorkowce, bakterie duru brzusznego, gronkowce i czerwonkę. Ponadto wykazuje właściwości przeciwzapalne, odtruwające, przeciwkrwotoczne, grzybobójcze.Jedzenie orzechów włoskich poprawia trawienie, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi.
Zamówienia złożone ( i opłacone w opcji przelew) do poniedziałku są wysyłane do Was w czwartek w tym samym tygodniu paczkomatem. Więc w piątek rano odbieracie swój świeżutki chlebek i możecie się nim cieszyć przez weekend - o ile nie zjecie go w całości odrazu ;)