Chleb orkiszowy z płaskurką
Opis
Chleb orkiszowy z płaskurką
na zakwasie
600 gr
Z ekologicznej mąki orkiszowej z płaskurka powstają chleby na zakwasie.
Powolnie garowane, z dużym nawodnieniem, co powoduję że są pięknie wyrośnięte, z wilgotnym miąższem i chrupiącą skórką
Skałd: ekologiczna mąka orkiszowa , ekologiczna mąka z płaskurki, zakwas, woda, sól
Właściwości:
Wspomaga krążenie, zwiększa odporność i ma zbawienny wpływ na układ pokarmowy. Mąka z płaskurki jest bogata w wapń i fosfor, witaminę E, B1 i PP oraz kwas pantotenowy. Płaskurka łagodzi migreny, wspomaga odchudzanie i leczenie anemii, dodaje energii i jest mniej alergiczna niż tradycyjne gatunki.
Płaskurka, czyli starsza siostra orkiszu, jest gatunkiem pszenicy, który w naszym kraju nadal stanowi rarytas. Jako pierwsi jej wartości poznali mieszkańcy starożytnej Mezopotamii. Zboże płaskurka, poza tym, że kryje w sobie moc białka, minerałów i antyoksydantów, jest wolne od chemii i zanieczyszczeń. Uprawia się je wyłącznie ekologicznie, tradycyjnymi metodami. Chleb wypiekany z płaskurki ma piękny zapach i wspaniały lekko orzechowy smak, który docenią wszyscy koneserzy zdrowego pieczywa.
Zamówienia złożone ( i opłacone w opcji przelew) do poniedziałku są wysyłane do Was w czwartek w tym samym tygodniu paczkomatem. Więc w piątek rano odbieracie swój świeżutki chlebek i możecie się nim cieszyć przez weekend - o ile nie zjecie go w całości odrazu ;)