Chleb orkiszowo konopny
Opis
Chleb orkiszowo konopny
na zakwasie
600 gr
Z ekologicznej mąki orkiszowej z białka konopnego powstają chleby na zakwasie. Wypieka je z naszej mąki nasz sąsiad Wieniek - piekarz z zamiłowania do chleba
Powolnie garowane, z dużym nawodnieniem, co powoduję że są pięknie wyrośnięte, z wilgotnym miąższem i chrupiącą skórką
Skałd: ekologiczna mąka orkiszowa, ekologiczna mąka z płaskurki , zakwas, woda, białko konopne, sól
Właściwości:
Wspomaga krążenie, zwiększa odporność i ma zbawienny wpływ na układ pokarmowy. Mąka z płaskurki jest bogata w wapń i fosfor, witaminę E, B1 i PP oraz kwas pantotenowy. Płaskurka łagodzi migreny, wspomaga odchudzanie i leczenie anemii, dodaje energii i jest mniej alergiczna niż tradycyjne gatunki.
Płaskurka, czyli starsza siostra orkiszu, jest gatunkiem pszenicy, który w naszym kraju nadal stanowi rarytas. Jako pierwsi jej wartości poznali mieszkańcy starożytnej Mezopotamii. Zboże płaskurka, poza tym, że kryje w sobie moc białka, minerałów i antyoksydantów, jest wolne od chemii i zanieczyszczeń. Uprawia się je wyłącznie ekologicznie, tradycyjnymi metodami. Chleb wypiekany z płaskurki ma piękny zapach i wspaniały lekko orzechowy smak, który docenią wszyscy koneserzy zdrowego pieczywa.
W białku konopnym znajduje się dużo błonnika, co przekłada się na lepszą pracę przewodu pokarmowego. To ma także wpływ na dłuższe poczucie sytości. Warto także wiedzieć, że białko konopne prezentuje bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz -6. Białko konopne (proteiny konopne) zaliczane jest obecnie do grupy produktów spożywczych o udowodnionym, pozytywnym wpływie na zdrowie, czyli superfoods.Ze względu na swój skład białko konopne wykazuje działanie prozdrowotne. Pozytywnie wpływa na układ immunologiczny, układ krążenia, układ pokarmowy oraz układ mięśniowy i kostny. Co więcej, badania udowodniły, że proteina konopna pomaga redukować przewlekłe stany zapalne w organizmie oraz wykazuje pozytywny wpływ na skórę i włosy.
Zamówienia złożone ( i opłacone w opcji przelew) do poniedziałku są wysyłane do Was w czwartek w tym samym tygodniu paczkomatem. Więc w piątek rano odbieracie swój świeżutki chlebek i możecie się nim cieszyć przez weekend - o ile nie zjecie go w całości odrazu ;)