Chleb z płaskurki Rozmaryn i Oliwki
Opis
Chleb z płaskurki
na zakwasie
Rozmaryn i Oliwki
600 gr
Z naszej ekologicznej mąki z płaskurki powstają chleby na zakwasie. Wypieka je dla nas nasz sąsiad Wieniek Beak@Bread, piekarz z zamiłowania.
Powolnie garowane, z dużym nawodnieniem, co powoduję że są pięknie wyrośnięte, z wilgotnym miąższem i chrupiącą skórką. Dodatek rozmarynu i oliwek wzbogaca ten bardzo aromatyczny chleb.
Skałd: mąka, zakwas, woda, rozmaryn, oliwki sól
Właściwości:
Wspomaga krążenie, zwiększa odporność i ma zbawienny wpływ na układ pokarmowy. Mąka z płaskurki jest bogata w wapń i fosfor, witaminę E, B1 i PP oraz kwas pantotenowy. Płaskurka łagodzi migreny, wspomaga odchudzanie i leczenie anemii, dodaje energii i jest mniej alergiczna niż tradycyjne gatunki.
Płaskurka, czyli starsza siostra orkiszu, jest gatunkiem pszenicy, który w naszym kraju nadal stanowi rarytas. Jako pierwsi jej wartości poznali mieszkańcy starożytnej Mezopotamii. Zboże płaskurka, poza tym, że kryje w sobie moc białka, minerałów i antyoksydantów, jest wolne od chemii i zanieczyszczeń. Uprawia się je wyłącznie ekologicznie, tradycyjnymi metodami. Chleb wypiekany z płaskurki ma piękny zapach i wspaniały lekko orzechowy smak, który docenią wszyscy koneserzy zdrowego pieczywa.
Zamówienia złożone ( i opłacone w opcji przelew) do poniedziałku są wysyłane do Was w czwartek w tym samym tygodniu paczkomatem. Więc w piątek rano odbieracie swój świeżutki chlebek i możecie się nim cieszyć przez weekend - o ile nie zjecie go w całości odrazu ;)